Dubbla tjeckiska syltkakor (35-40 st)
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
Finrivet skal av 1/2 citron
200 gr smör
1 äggula
1 msk rom eller konjak (kan uteslutas eller bytas mot arom)
Blanda vetemjöl och florsocker i en matberedare, tillsätt det finrivna citronskalet.
Lägg i smöret i bitar, tillsätt äggulan och eventuell smaktillsats.
Arbeta ihop till en smidig deg och låt ev. vila kallt en stund (inte absolut nödvändigt)
Kavla ut degen tunt (ca 2 mm) på välmjölat bakbord, det kan vara tålamodsprövande men väl värt ansträngningen. Ta ut kakorna med kakmått, hälften av dem gör man sedan hål i mitten på med ett runt mått ca 1 cm brett.
Grädda kakorna på pappersklädd plåt i ca 200 grader i 10 minuter.
När kakorna svalnat, bred på lite röd marmelad eller gelé på ”underhalvorna” och lägg ihop dem med ”hål-kakorna” överst.
Tjeckiska nötkrokar – en julklassiker (ca 45st)
Ingredienser
260 g vetemjöl
220 g smör
50 g florsocker
70 g malda hasselnötter
1 ägg
1 msk rom eller konjak (kan uteslutas eller bytas mot arom)
Kör hasselnötterna i matberdaren med kniven tills de är finfördelade.
Tillsatt mjöl och florsocker och mixa ihop.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ägget och eventuell smaktillsats.
Forma degen till fingertjocka längder och dela i ca 4-5 cm långa bitar som formas till ”krokar”.
(jag brukar göra dem på ca 15 g/styck)
Lägg på pappersklädd plåt och grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter.
Blanda florsocker och lite vaniljsocker i en djup tallrik.
Vänd de nygräddade krokarna i blandningen medan de fortfarande är varma.
Veselé Vánoce (God Jul)
RAMLÖSAKYRKAN ÖNSKAR DIG
OCH DIN FAMILJ EN RIKTIGT GOD JUL!