Mattis Variant (ca. 4-8 port)
Ingredienser
Botten:
ca. 200 g Kavring
50 g smör eller margarin
4 st. matjessill filéer (2 burkar)
Fyllning:
½ rödlök
2 burkar kesella
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 knippe rädisor
Gör så här
Botten:
Hacka kavringen och blanda med smöret och tryck ut i en pajform.
Fyllning:
Dela filéerna i mindre bitar.
Hacka rödlök, dill.
Blanda med kesellan och häll i pajformen.
Garnera med rädisor och gräslök.
Låt stå i kylen en stund innan servering så den blir riktigt kall.
Skär i portionsbitar servera på en bädd av sallad och cocktailtomater.
Om det serveras som förrätt räcker det till ca. 8 portioner.
Anna-Marias fläskfilé
Ingredienser:
9 hg fläskfilé
1 burk syltlök
1 burk svarta oliver
1 röd paprika i strimlor
1 dl hackad ättiksgurka
1 msk mjöl
1 tsk mejram
1 ½ tsk salt
2 krm svart peppar
4 dl grädde
Gör så här
Skiva och bryn köttet, lägg över i en gryta.
Blanda i övriga ingredienser, utom grädden.
Låt koka tills köttet är mört.
Blanda i grädden och koka upp.
Smaka av, det behövs kanske mer kryddor.
Servera med ris och en grönsallad
Vit choklad och saffranskräm
Ingredienser
Kräm:
1 paket saffran, (0,5 g)
1 tsk strösocker
150 g vit choklad
2 dl crème fraiche
Frukt:
4 Apelsiner
2 st. Passionsfrukt
250 g Björnbär
Gör så här
Blanda saffran och socker med ½ tsk hett vatten.
Smält chokladen.
Tillsätt saffran och blanda med crème fraichen vispa till en kräm.
(När jag smälter choklad gör jag det i en gryta på svag värme direkt på plattan. Det rekommenderas annars att göra det i ett vatten bad för att chokladen inte ska brännas.)
Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Halvera och gröp ur passionsfrukterna.
Blanda frukt och bär i portionsglas och servera med krämen.
MUMS!
Saffranskaka
Ingredienser
200 g margarin eller smör
1 pkt saffran
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Förvärm ugnen till 175 grader över- och undervärme.
Smörj och bröa en slät rund form med löstagbara kanter,
ca. 24 cm i diameter.
Smält margarinet och blanda i mjölken, låt svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt saffran.
Blanda mjöl och bakpulver.
Blanda ner mjölkblandningen och mjölet i äggsmeten.
Häll den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca. 45 min.
Sikta över florsocker när kakan ska serveras.
Romrussinkulor
Ingredienser
1 dl russin
2 msk rom eller koncentrerad apelsinjuice
250 g mandelmassa
150 g mörkchoklad
Gör så här:
Hacka russinen och blanda med juicen. Låt stå ca. 1 timme.
Riv mandelmassan grovt.
Blanda med de hackade russinen.
Rulla små kulor av blandningen
Smält chokladen.
Doppa kulorna i chokladen och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.
RAMLÖSAKYRKAN ÖNSKAR DIG
OCH DIN FAMILJ EN RIKTIGT GOD JUL!